Monday, August 20, 2018

final professional exam 4.0: the day I become a doctor

Alhamdulliah, dah habis medical school. Dah jadi doktor dah pun since dua minggu yang lepas. Boleh bayang lagi momen dean panggil nama sorang-sorang with Dr. in front of each names, telling we have passed the exam & have become a doctor. Unfortunately out of 144 students, 5 of our friends didnt make it, have to undergo supplementary for 6 months and resit final professional exam in February next year. Failing an exam in medschool doesnt mean youre stupid, the exam itself is cross sectional. Case yang orang dapat lain-lain.


Macam aku itu hari semuanya rezeki. Alhamdulliah dapat long case nephrotic syndrome, dalam melayunya buah pinggang bocor in which pagi before exam tu, ada sorang kawan tanya how to manage nephrotic syndrome, and i showed her step by step. Sampai turn long case, tarik je langsir patient tu, hmm patient paeds and active gila. Tanya parent dia, encik anak sakit apa ya? Nephrotic syndrome jawabnya. Allah, nikmat mana lagi nak aku dustakan? Alhamdulliah everything went well from clerking sampailah present case and sesi menjawab soalan examiners. 


Short cases: uterine fibroid, bronchiectasis and lipoma. To be honest my short cases were worse compared to long case. Tapi alhamdulliah Allah kurniakan patient yang cooperative and examiner yang lembut hati. Rezeki orang lain-lain. Ada yang dapat case susah Chromosome 10, epigastric mass yang daripada cerita dorang sampai ke sudah tak dapat diagnosis, thyroid examination in paeds, ada yang dapat cranial examination in paeds. Susah bagi aku, maybe senang bagi mereka. Susah nak cakap exam in medschool ni. Lagi-lagi bila kita berdepan dengan manusia ni. 


Yang bagi lembut hati semua tu Allah. Knowledge pun bacalah macam mana pun kalau Allah nak bagi lupa, memang blank teruk waktu exam. Sebab tulah kebergantungan pada Allah kena sangat kuat. Bukan masa exam je. Dah jadi doktor pun nanti. Siapa je yang boleh mampu kita ingat semua management waktu patient datang dekat emergency dengan nak kena buat semua benda pantas, dan cekap kalau bukan Allah? And failing in exam doesnt mean kebergantungan pada Allah tu kurang, it means Allah nak uji. And He knows orang tu boleh handle ujian tu. Yang pass pun ujian juga. Allah nak tengok bila kita senang kita ingat dia tak. 


Alhamdulliah I have passed 5 years of medschool and dah jadi doktor. Sekarang tengah tunggu panggilan housemanship. Harap sangat dapat kerja dekat hospital yang terbaik, dapat staffs yang cooperative, senior doctors yang banyak membantu dan lembut hati, dan dimudahkan urusan nak merawat patients yang datang ke hospital dengan baik, diingatkan apa yang dah belajar selama di medschool di saat memerlukan. Dilindungi daripada sifat ujub, riak, takbur dan angkuh and sentiasa jadi hamba yang humble dan tak lokek dengan senyuman walaupun penat sangat. Memang setiap saat perlukan Allah. Dah habis satu-satu yang lain pula datang. Dia je yang boleh tolong.


As my medschool journey ends here, pasni boleh buat label baru: houseman life ke hospital life ke hihi. Sementara nak tunggu kerja ni, nak cari kerja sementara as guru ganti ke tapi plannya lepas balik umrah nanti bulan november ni. Sekarang nak duduk rumah je dulu kot hmmm sebab ada ke majikan yang nak bagi cuti sebab banyak sangat plan nak pegi sana sana sebelum november. So better cari kerja nantilah kottt. 

Nanti-nanti,
:) 

p/s: selamat pengantin baru pada semua yang kawin sekitar bulan ni. doakan turn ittew pulakkk hihhihihi. 




Wednesday, July 25, 2018

final professional exam 3.0

Final Professional Exam for MBBS is freaking tomorrow!
Semalam cabut undi untuk clinical exam: long case & short case dapat hari isnin and selasa respectively. My clinical exam will start with long case and finish with 3 short cases. Ya Allah taktaulah macam mana nak describe perasaan sekarang ni. Cuma mengharapkan Allah mudahkan semuanya & clear pass. Kalau kena panggil viva pun biarkan untuk viva distinction. Walaupun nak macam impossible je nak pass, tapi kena yakin, okay Ayuz kena yakin yang Allah akan tolong hamba-Nya yang dah berdoa dengan penuh pengharapan dan yakin. Kita dah usaha, inshallah Allah akan tolong. Allah takkan biarkan kita terkontang-kanting. Ingat janji Allah pada orang yang berdoa. Inshallah Allah mudahkan. Jangan risau. Keep praying & working hard selagi ada masa ni. Allah tengok usaha kita, Allah tahu apa yang ada dalam hati kita, Allah tahu yang kita sangat-sangat desperate nak pass and graduate by this year juga. Kena yakin Ayuz.

Inshallah by next two weeks scrolling down this post, dah jadi Dr dah masatu.
Inshallah.


Monday, July 23, 2018

current status

2 days and 2 nights before final professional exam.
Taktaulah macam mana nak describe perasaan sekarang ni.
Cuma mampu berdoa je Allah mudahkan semuanya.

My daily mantra sekarang,
"sikit je lagi"

May Allah ease everything.
And semoga my beloved batch, Kaizen (17th batch MBBS IIUM) 100% pass in one go.
Inshallah.


Thursday, July 19, 2018

final professional exam 2.0

Final Professional Exam is freaking next week!
Macam tak percaya dah nak habis medical school inshallah. Memang berdoa sangat Allah beri kemudahan waktu exam nanti, ditenangkan hati, dilapangkan dada, mudah menjawab setiap satu soalan teori, dapat patients yang cooperative, examiners yang lembut hati, dan dimudahkan urusan untuk menjawab soalan examiners dengan tenang dan betul, dan ingat apa yang dah belajar di saat memerlukan. Ya Allah, Allah jelah tahu macam mana perasaan aku sekarang ni. Banyak sangat tak cover lagi. Sekarang ni cuma mampu berdoa apa yang aku dah baca yang tulah masuk exam, dan diberikan petunjuk untuk baca tajuk-tajuk yang akan masuk exam nanti. 

Semoga kami satu batch 100% pass final professional exam in one go. Tak boleh bayangkan kalau ada salah seorang yang tercicir. Semua orang nak pass. Takde seorang pun nak fail. Orang-orang yang dah pernah rasa fail macam aku, lagilah trauma. Bukan senang nak bangkit balik daripada gagal. Susah. Hari-hari minta dengan Allah bagi kekuatan. Aku rasa failnya aku masa medical posting itu ialah turning point bagi aku. Selama ni takdelah nak bergantung sangat pun pada Allah, doa pun cincai tiba-tiba je dah habis. Tak faham sangat pun konsep rezeki. Bila dah fail haritu, barulah sedar semuanya yang hidup kita ni macam mana pun perlu berpaksi pada Allah. Bila kita dekat Dia lagi dekat. Bila kita jauh, jauhlah Dia. Lainlah perspektif aku tentang hidup lepas aku fail haritu. Hidup ni kalau kita bergantung pada usaha kita sahaja memang takkan rasa cukup, rasa tak tenang, risau, tapi kalau kita letakkan pergantungan kita pada Allah, disamping usaha yang selari, inshallah rezeki tu mencurah datang lagi kalau kita yakin Allah tolong, Allah ada sentiasa ada, Dia dengar, Dia nampak, dan kita percaya Allah takkan kecewakan kita.

Sekarang dah nampak hikmah fail itu hari. Lagi satu konsep syukur. Tak pernah fail sebelum ni, daripada first year sampailah ke final year berderet pass sampai syukur tu dah tak sepenuh hati. Dia rasa macam okay pass so what? Next time mesti pass punyalah. Sekali Allah jentik bagi fail sikit terus terduduk meraung macam apa. Teruk aku nanges haritu. Sampai mak & abah risau sangat takut aku buat benda yang tak elok. Lepas fail haritu, baru nampak semuanya. Bila kita bersyukur, Allah akan bagi lebih lagi. Oh dan aku lepastu lebih kerap call parents minta doa. Sebelum tu jarang sangat. Seminggu sekali dua minta doakan pun sebelum nak exam je. Lepas fail tu tiap kali call  mesti akan minta doakan. Call nenek & atuk pun makin kerap. Kadang kita lupa doa parents & orang yang sayang kita nilah yang buat urusan kita mudah. Kalau tengok usaha je tak cukup weh. Banyak faktor lain yang menyebabkan seseorang tu berjaya selain usaha semata. Kuasa doa tu dan rahmat Allah lagi power daripada usaha semata. Semuanya kena seiringlah. 

Aku memang desperate gila nak pass final professional exam and graduate tahun ni juga. Cukuplah sekali haritu rasa peritnya fail tu macam mana, cukuplah sekali tu keceweakan mak,. abah, nenek &atuk. Aku percaya Allah akan tolong. Dia takkan biarkan hambaNYA sedih lama-lama. Bila kita minta, kita mohon dengan penuh pengharapan dan percaya, Dia takkan kecewakan kita. Allah itu ialah seperti apa yang kita sangka. Jadi bersangka baiklah. Inshallah. Aku dah mampu bersyukur Allah failkan aku haritu, tegur aku, supaya aku dekat dengan Dia, berharap dengan Dia. Jadi bila aku dah dekat, dah bergantung dan berharap pada Dia, aku yakin dan percaya inshallah Dia takkan kecewakan.





Sunday, June 10, 2018

Final Professional Exam

5 years journey of medschool is coming to the end inshallah. Only Allah knows how anxious am I right now knowing the final professional exam is next month. Yes freaking next month!!! How scary is that. Banyak benda dah terbayang. So much worrisome. Everyone is fighting their own battle. Semua orang tengah work hard, semua orang takut, semua orang nak graduate on time August tahun ni juga. Same goes to me. The fact that I had failed medical posting itu hari double the fear. This is my last chance to be eligible for final professional exam. Inshallah inshallah pass. Sekarang ni cuma Allah je boleh tolong. Tak bolehlah nak describe macam mana perasaan sekarang ni. Kadang duduk senyap-senyap rasa nak nanges, nanges juga. I know semua yang dah pernah fail sekali mesti nak yang terbaik and pass final posting ni, juga final professional exam. I'm not alone. Alhamdulliah orang sekeliling pun bagi semangat. In need of positive vibes and segala macam kata-kata semangat sekarang ni. Any negative vibes sorry tak layan. 

The only thing that can save me during exam is Him of course and ilmu-ilmu daripada first year. Ya Allah scary gila. Tapi tulah dulu sebelum first professional exam, ingat lagi Mr Arif ada cakap, buat apa kita duk fikir perkara yang dah lepas or risaukan benda yang akan datang. Yang dah lepas, lepaslah. Yang akan datang ni, semua depends on harini. So kalau kita buat baik-baik, kerja keras, usaha sehabis baik, inshallah, Allah izinkan untuk kita dapat kejayaan di masa depan. Tak payah duk takut, risau. Just wasting your timelah. Baiklah masatu digunakan untuk susun strategi work really hard for the future. Selain usaha, kena doa banyak-banyak. Inshallah Allah tolong. Allah takkan biarkan hamba-Nya seorang diri. Kena percaya. 

"As long as you pray, you knock the door of Allah. And whoever knocks the door of Allah, He will open it"
Walaupun deep inside still ada risau, takut, inshallah inshallah semuanya akan dimudahkan. 
Ameen.  

#46daystillfinalprofessionalexam 
#keepstrong