Monday, August 21, 2017

current feeling

A week before final year starts.
Current feeling: anxious 

We have been divided into 5 groups: surgical, psychiatry, medical, paediatrics and o&g. I always hoped for o&g first, because I want my last posting to be paeds. Dekat dengan final professional, inshallah lagi mudah. I'm suck in paeds. So thats whylah nak paeds last. Tapi macam dah rasa macam surgical posting je first sebab buat elective surgery kan and yes I ended up with surgical as my first posting. So my last posting gonna be o&g. Tak kisahlah mana dulu yang penting sekarang ni buat yang terbaik. 

Though I have guts that surgical would be my first, I didnt even bother to bring surgical books home but took others home. I tried reading pdf books hmm I had difficult time to concentrate. It is much easier using the real books. Kenapalah tak bawa balik. As I'm starting to be anxious and nervous, I think of going back earlier, tapi taktau bila. Perasaan sekarang ni kan macam tengah baca buku boleh rasa cuak gila sebab dah lama tak pergi hospital, dah terasa suasana dalam ward, clerking, examining, bedside teachings, dengan tips yang dapat daripada seniors tu buat aku lagi rasa cuak. Think back hmm how I passed my third year ea? Luck je kot. Omg cuaknya nak masuk final year. 339 days till final professional exams. 



I know once final year starts, time would run fast. Really fast. Yang kalau tak gunakan sebaiknya mesti akan rasa penyesalan tu, if I could turn back time.....Masa setiap orang Tuhan beri sama, tapi cukup ke tak based on how much keberkatan yang ada. Kalau Tuhan beri keberkatan waktu 3 jam study pun rasa cukup dah. I always had problems in dependency to God. I'll become more dependent when the exams are near. Allah :( 

Nak bandingkan efforts dengan miracle from God hmm tak payah bandingkan kot. But still have to work harder sebab Tuhan takkan ubah nasib seseorang kalau dia tak cuba untuk mengubahnya sendiri. I really really really hope and pray for my final year to be as smooth as silk, pass every postings and of yes of course final professional exam. Graduate on time, dapat kerja cepat and urusan-urusan selepas tu dipermudahkan. 

I wonder in 5 years time who am I, where am I, who am I with? 




Friday, August 11, 2017

still in comfort zone

Berapa lama lagi nak duduk dalam comfort zone?
Baru kena bambu sikit dah down, bila puji sikit dah rasa selesa sangat. 
Like seriously, with this kind of attitude yang cepat sangat rasa offended semua nak take so serious and easily satisfied with whatever just little achievement that you got, you hope for something big to happen? 




Tuesday, August 1, 2017

Life and Death

While studying vascular surgery for vascular guidebook, I realized that all this time, I didn't study for the sake of knowledge. I just want to finish everything as fast as possible, learning and memorizing for the sake of passing the exam, habis exam lupa. Even though I've learnt many things back then, I couldn't recall them. First, because there's no repetition. Second, for exams. Third, hmm maybe because kebergantungan kepada Tuhan tu kurang. Nak exam baru sibuk mencari, masa senang lupa :(

And while making this vascular guidebook, I started to feel the burden of final year medical students. Mana nak study untuk final professionalnya, untuk posting exams lagi. Back then, masa third year, whenever the lecturers asked about management, bolehlah nak cakap we didn't learn it yet, fifth year nanti Prof/Dr. And now, tak lama je lagi, I'll finally become the final year medical student who will be facing final professional exam from 27/7/2018- 3/8/2018. 360 days to go. With 5 postings overall, 8 weeks including exam week, no study week, kalau leka tu or tak start revising awal, memang cari nahaslah. 

I suddenly felt all this burden while reading the management of venous ulcers, nampak benda pelik je rasa macam hmmm do I need to know this details? Like hello, dulu masa third year bolehlah cakap macam ni, sekarang ni nak fifth year dah okay, you're going to be a doctor inshallah, kenalah tahu. If not been asked masa exams pun, still kena tahu, for the sake of knowledge, and of course for management of patients in the future. 

"You are not study to pass the test. You study to prepare for the day when you are the only thing between a patient and the grave" 

Gulp. Between life and death.

I really really need to change this kind of attitude and mindset. It should start from now masa tengah buat vascular guidebook ni lagi. I can do this! Jadikan stress tu as a drive untuk lebih semangat dan maju ke hadapan. Bukan duk merungut tak habis-habis. 

May God ease my journey throughout final year and pass final professional exam with flying colors. 
Nanti-nanti.



Sunday, July 30, 2017

Halmeoni

At this age, I am grateful for still having grandparents. Both of them are over 80 years old. They have been married for 59 years. Inshallah tahun depan 60th anniversary. Jubli intan kata atuk. I've never seen couples yang dah lama macam ni. Nilah baru relationship goals/iship or whatever ship you call it lol. They're not as strong as they used to be. Nenek paling ketara. She's so weak now. I was home a couple of weeks ago. I felt lonely at home. Mak kerja, adik kerja, adik lagi satu dah sambung belajar (kalau dia ada pun still rasa macam takde), abah kebun. Nenek used to cook breakfast and lunch for us. Lepas breakfast, she'll surely ask me to bring her buying groceries. Nenek ramai kawan. Pantang jumpa kawan tak kisahlah kat kenduri kawin ke, kedai ke, pasar ke, ya tohan berjam (hiperbola) tunggu nak habis berbual. 

Okay yang ni kelakar. Kalau mak/adik/aku takde, atuk yang bawa nenek pergi kedai. Alhamdulliah at the age of 85, atuk can still drive. Adalah satu hari tu, atuk cerita dekat adik waktu tengah makan,

"Punyalah lama atuk tunggu nenek beli barang tak siap-siap. Ingat banyak sangat barang yang dia beli, rupanya sibuk berbual dengan kawan. Lama atuk tunggu"

For sure nenek ada kat situ masa atuk cerita and guess what, nenek merajuk! Berkatalah nenek pada atuk,

"Hmm esok awak jelah pergi kedai, saya tak pergi"

Hahahahaha comel je merajuk-merajuk macam ni even dah tua. Mestilah kena pujuk kan, kalau tak kenalah atuk beli barang dapur sendiri lol. 

Yes, my grandma is so cute. I love talking about nenek & atuk. I started to appreciate them more bila dah jauh ke Kuantan. To be frank, I never know what it feels like to lost someone you love cause I've never been there. I cannot imagine one day, waking up in the morning knowing that my life isn't as what it used to be. 

I felt lonely now at home sebab nenek banyak habiskan masa baring kat bilik. She couldn't stand for long time, afraid she'll stumble and fall. Her weight reduced up to 38kg. Keding sangat, bontot pun tinggal tulang je. Nenek dari dulu lagi makan tak berselera sangat. Atuk selera besar tapi dokter suruh kurangkan makanan berlemak & santan sebab cholesterol tinggi. Alhamdulliah atuk ni ikut nasihat dokter, dah within normal range dah the cholesterol level tu. We always marah nenek makan sikit sangat. Ciput sangat. Risau lah kan. Sekarang kalau teringin nak makan apa-apa, kena belajar buat sendiri. Nenek tak larat dah nak masak berdiri lama sangat kat dapur tu. 

Cuti haritu, for the first time I made pengat pisang, jemput-jemput. Memanglah simple je kan, tapi remember every family ada resepi turun-temurun (eceh). Dah 24 tahun makan masakan nenek, of course dah ada attachment kat situ. Sadly takde sorang pun anak nenek yang boleh masak macam nenek. I mean the taste is wayyyy different. Bukanlah tak sedap. Tapi bila makan tu, mestilah nak compare. Tak pekatlah, kurang rasa bla bla bla. Even my mom learns from Google hmm. So I think dah tiba masanya untuk belajar masak and adakan buku resepi rahsia masakan nenek. Imagine one day nenek dah takde, mana nak dapat rasa yang sama :( 

Bila dah besar ni baru tahu nak appreciate orang yang besarkan kita. I love to lie beside atuk & nenek. Peluk kuat-kuat and flashback. Kalau peluk atuk,suka cakap, 

"Besarlah perut atuk"
Pastu tepuk-tepuk, nanti atuk cakap

"Meletup nanti perut atuk"
There is midline abdominal surgical scars. 2 kali operate. Yang first tu tak ingat, second for peritonitis secondary to perforated peptic ulcer. Atuk ada osteoarthritis, makan NSAIDs dah lama. Hmm tapi macam pernah terbaca medical record atuk ada adhesion colic. Tak ingatlah. 

Kalau peluk nenek, suka cakap,
"Nekkkk kurus sangatlah tinggal tulang je"

Yang sedihnya bila nenek jawab itu hari,
"Nanti nenek dah takde jangan gaduh sesama adik-beradik"
"Macam manalah nanti kalau nenek takde"

Nenek tak pernah cakap macam tu. First time. I felt worried gila namateyyyy. Atuk selalu cakap. Bila tepuk-tepuk perut dia nanti atuk cakap, 

"Atuk dah nak mati. Kawan-kawan atuk semua dah tak ada" 

Hmmmmmm.
I know mati itu pasti. But I'm not ready for any lost. Siapa je yang ready kan? Just need to face it. Throwback ke ramadhan lepas. Lepas buka, lepak jap tengok cerita favorite semorang kat rumah sepanjang ramadhan haritu "Seharum Mawar". Hmm kalau tanya abah pun dia boleh cerita jalan cerita from A-Z. Serius. Semua orang tengok okay. Masatu makcu ada kat rumah dengan anak suami dia. Anak dia yang last omg takboleh makcu hilang dari pandangan nak nangis je kerja. Sikit-sikit nak nangis macam eii boleh diam tak? 

So, anak dia nangis. Aku pun apa lagi,

"Eiii asyik nangis je Ira ni. Bisinglahhhh"

Dan mereka semua mula throwback zaman aku kecik-kecik dulu. 

"Samalah kau dulu masa kecik, takleh jauh sikit dengan nenek, 3 kali panggil tak nyahut, melalak" 
Eh, kita pulak kena? Hahahaha. Nenek senyum je masa cerita tu. Tambah nenek lagi,

"Ingat masa kau berapa tahun tah, melalak dekat Giant cari nenek tak jumpa"
Hmmm tak ingatttt pun nekkkkkk. Tu belum lagi cerita aku melalak kalau lambat amik balik sekolah. Walaupun nenek tak pernah cakap, aku selalu rasa aku ada special connection dengan nenek. Yelah daripada kecik kot tinggal sekali. I can tell you for hours about nenek & atuk and I will never get tired. 

Tak semua orang dapat nikmat grandparents yang baik. Ada atuk sanggup makan cucu sendiri. Ada nenek tak mengaku cucu. Jadi, nikmat mana lagi yang kau dustakan? 




One day when I read this post, I'll surely miss nenek so much and she might not be there to hug :( Let this post be a reminder that I should be thankful to God for having them as my grandparents. 

Nanti-nanti:)




Thursday, July 27, 2017

Reply 2008

Tiap kali naik kereta dengan abah, mesti dia akan dengar lagu 70/80's. Setiap kali. Tak kisahlah siapa pun yang drive, aku ke mak ke dia ke adik ke, mesti lagu lama juga yang dia nak dengar. Kalau abah tidur baru boleh tukar channel lain. Ya ampun aku dahlah tak suka sangat lagu lama. Tak enjoy langsung dengar. Macam eii apalah salahnya abah ni dengar lagu sekarang, asyik lagu lama je. Pernah je dia dengar, pastu nanti mesti complain apa ni banyak o o o pastu jerit-jerit, cuba dengar lagu lama, tenang je dengar. Hek eleh mana tah tenangnya, aku dengar hmmmm tak boleh go lah yang penting. 

Sekarang ni berlambak lagu baru keluar. Tapi tak semualah yang bebetul menusuk kalbu menikam jiwa. Ada yang boleh layan ada yang tak. Lepastu kalau tetiba radio main lagu zaman aku sekolah, amboi kemain semangat nak nyanyi, pastu mesti teringat zaman muda-muda dulu. At that moment, tetiba aku jadi faham kenapa abah nak dengar sangat lagu lama, sebab kita tend to dengar balik lagu yang kita membesar dengan. Baru-baru ni aku start buat collection lagu, aku burn letak dalam album; Awesome Mix Vol 1-3 (dah ada 3 volume). Satu aku bagi Shahrin, lagi 2 ada dengan aku. Almost semua lagu zaman sekolah dulu. Dalam album first, ada satu lagu baru, second dua, tiga takde langsung. Yang ketiga ni lagu Yuna & Hujan. Minat gila kot dulu masa sekolah. Tapi takdelah semuanya aku suka, yang jenis jerit-jerit tu memang outlah. Aku suka jenis yang slow, macam tengah cakap hahahaha. 

Masa tengah burn tu aku terberangan, nanti-nanti bila ada anak, tetiba anak terjumpa collection album aku pastu excited nak mainkan lagu yang ada dalam tu, walaupun masatu entah lagu jenis apa entah yang ada di pasaran. Aku download daripada converter youtube-mp3. Waktu cari kat youtube tu aku just wonderlah kenapa ea lagu sekarang baru keluar viewers kejap je naik beribu-riban, lagu-lagu zaman indie ni dah bertahun kat youtube pun nak dapat 500k pun payah. Oh yelah dulu zaman aku sekolah dulu bukan semua rumah ada internet, ada pun tak semua jenis yang laju. Yang connect dengan telefon tu lagilah lembap nak mampus, pakai jaring tu ha. Sekarang almost every kids dah ada smartphones sendiri, internet takyah cakaplah punyalah senang nak dapat. Kalau smartphones takde internet zaman sekarang ni kira noob betullah tu. Baik campak je baling anjing lol. K gurau. Tapi betullah apa barang guna smartphones kalau takde internet, yedak?

Aku frust gak ah masa download lagu tadi sebabnya Muda by Hujan yang aku dengar zaman sekolah dulu lirik dia lain. Dulu aku dengar "alangkah indahnya dunia jika kita semua, tak akan membesar" tapi sejak bila tah dah tukar jadi "alangkah indahnya dunia jika kita semua, melangkah ke depan". Hmm maybe sebab lirik yang first tu tak relevan kot. Yelah memang taklah kita semua stay remaja sampai bebila kan. So betullah decision diorang untuk tukar, tapi still aku frustttt. Lol. 




One of favorite songs masa sekolah dulu masa zaman-zaman indie baru nak up. Lagu ni tak pernah masuk radio rasanya. Nilah zaman shawl baru nak up gak. Waktu ni sibuk tudung yuna. Sekarang banyak pesen tudung dah ada kat pasaran. Pilihlah mana yang berkenan di hati. Kalau melayu buat cerita macam Reply series, maybe boleh buat Reply 2008. Lagu indie baru nak naik. Macam Reply 1997 pasal Sech Kies & H.O.T, Reply 1994 hmm pasal apa ek?

Tak lupa juga zaman waktu lagu Indon tengah hot gila dekat Malaysia. Ya ampun gratis bangat. Sekalilah dengan zaman indie ni. K lah bye.

Nanti-nanti :)