Sunday, April 23, 2017

A trip to Seoul

Wow it's been a while since I last updated my blog. I had passed my specialized posting, had going through forensic posting for a week in Hosp Melaka & currently I'm doing family medicine. So last month, a day right after I completed my forensic course, my family & I flew to South Korea. It was a greatest experience being able to travel abroad with family. This is my second trip after Indonesia, two years back. It was a 5 days 4 nights trip (including  under MH Muslim Paradise

Friday, February 17, 2017

abbreviation

Day 4 of life in anaesthesiology.

Awal gila anaest ni datang. Even dah keluar seawal jam 710 pagi, sampai di hospital, siap tukar baju semua dalam jam 735 pagi, anaest dah ada lama terpacak dalam OT prepare drugs untuk surgery yang akan berlangsung. Pukul berapa mereka ni sampai ya? 

Dah 4 hari dalam anaesthesiology, dah pandailah sikit bawa diri. Tolong benda-benda kecil contohnya macam pasangkan ecg, spo2, prepare drip, masukkan branula, manual ventilation, masukkan oropharyngeal airway dan juga dilute drugs. 

Jadi semalam, ada emergency lower segment caeserian section due to fetal distress. Sebelum patient masuk, aku buat-buat rajin tolong doktor dilute drugs.

"Nak tolong ke?"
"Aah"
"Okay dik, kau ambil syringe 3cc ni kau masukkan suxamethonium (a depolarising muscle relaxant, atau nama lainnya succinylcholine), lepastu kau tulis nama dia"

 Dalam hati, syringe kecil marker kemain gedabak muat ke nak tulis penuh dengan concentrationnya lagi? Jap ada tak short form untuk drug ni, aku tanya dalam hati. 

"Hmm doktor, takde shortcut ke?"

Omg what was I just saying, shortcut? Gila memang doktor akan salah faham yang aku ni pemalas nauzubillah nak tulis nama drug tu.

"Hmm takde shortcut dik, kau tulis je"

Memang doktor dah salah faham. Matilahnakkkk bad impression dah ke aku. Pemalas sungguh budak ni. Aku dengan muka yang awkward (mana dia nampak muka aku pun, aku pakai mask) siapkan kerja aku dan cepat-cepat blah.

"Terima kasih dik"
Serius dalam kepala, tak terfikir pun short form ke abbreviation ke, boleh pula shortcut yang keluar? Ya ampun. Alah hal kecil je pun. Hihihi

So nanti, bila tiba masa aku untuk jadi houseman, antara anaesthesiology & emergency, aku maybe akan pilih anaest. Takutlah nak kerja dekat ED. Harap-harap ada banyak kekosongan nanti.



Moga Tuhan permudahkan lagi 2 minggu nak exam, lepastu ke Melaka untuk forensic posting, dan hai dae han min guk ten ten ten ten ten hihiihii :)