Tuesday, October 17, 2017

palpitation

Clinical exam on this coming Thursday. Serious cuak namateyyyyyy. Hope for the best. Moga dapat patient yang baik tak banyak kerenah, lecturer yang lembut hatinya, dan dipermudahkan urusan untuk clerk, examine and jawab segala soalan yang ditanya. Tak kisahlah dapat case apa pun asalkan tenang hati dan lapang dada untuk jawab dengan baik. Sebab kalau harapkan case yang kita dah bebetul faham pun sekali tak dapat ataupun dah dapat tapi takboleh jawab sedih juga. Jadi baik harapkan apa-apa pun case and situation created by doctors, dapat jawab dengan baik. Mudah-mudahan.

#ayuzpasssurgicalexam 



Friday, October 6, 2017

2400 days


Happy 80 monthsarry Shahrin! 
Hope for a long lasting one, inshallah :) 

p/s: I miss you 

Tuesday, October 3, 2017

eustress

Wow it's already October! 
Dah less than 300 days before final professional exam, and yang paling terdekat, end of surgical exam lagi seminggu lebih.

Aku sebenarnya tengah stress pasal banyak benda. Tengah cari kekuatan untuk jadikan semuani as a drive untuk terus kedepan. Hmm kadang aku fikir macam mana lecturers ni pandai main psychology ea? Sampai kekadang aku jadi makin down bila dengar. Should be not all of the things that came out of their mouth tu kita simpan di hati, itu semua sengaja je nak biar kita rasa tercabar and works harder. Mana ada orang saja-saja nak downgradekan kita. Masa yang sempit & fragile ni kita kena filter mana yang kita nak ambil mana yang kita nak tinggal. Yang tak sedap dengar tu masuk telinga kanan keluar telinga kiri jelah. Kalau sebab benda tu buat kita lebih rasa anxiety baik jangan simpan, baru nak exam first posting, ada banyak lagi exam before final professional. Ni Kak Alia yang cakap sebab aku rasa agak down jugalah dua tiga hari ni. Not healthy okay. 

There are so many things that can be done to deviate all these stress, contohnya macam cakap dengan orang, tengok comedies, pergi jalan-jalan etc. So just dont think too much. Push yourself, work harder to achieve whatever goals you aim from the very beginning. 

May Allah ease. 


Wednesday, September 27, 2017

the struggle is real

Rasanya sekarang akan lebih banyak lagi post meroyan sebab lagi 302 hari lagi nak final professional exam, and lagi 2 minggu nak end of surgical exam. Cuak tak cuaklah memang cuak gila namateyyyy. Sejak first week dekat surgical posting aku perasan makin lama patient makin kurang. Nak compare dengan masa 3rd year dulu, sekarang memang sikit gila. Dulu jangan cakaplah kalau kelas dengan Prof N/ Mr J/ Mr C, mesti gelabah gila nak cover bed sebab boleh dikatakan every bed ada patient. Sekarang tidak lagi. 

Kalau dulu berlambak patient inguinal hernia, thyroid mass, lumps and bumps dan juga peripheral vascular disease. Sekarang boleh kira dengan jari. Lagi-lagi hernia, kalau ada pun memang susahlah nak bagi student examine. Kecuali dekat klinik, dekat klinik senang nak examine inguinal hernia. Senang cerita dulu banyak kes yang boleh buat short case, tapi dulu tak pandai buat, tengok seniors buat, now bila dah ada ilmu nak practice, patient pula takde. 

Taktaulahhh sekarang macam terkejar-kejar dengan semua benda. Lepastu balik mesti rasa penat gila. Scarylahhh. Bila orang tanya berapa lama lagi nak habis study? Hmm lagi 10 bulan. Okayy 10 bulan lagi and belajar ni semua bukan nak guna sampai exam je tapi sampai the day i stop practicing medicine, which is tak taulah bila tu. 

Nak tidur rasa bersalah tapi kalau tak tidur ngantuk, baca masa ngantuk pun bukannya masuk. Lepastu tidur dan menyesal and the cycle keep on repeating everyday. Sedih sangat. Okaylah memang quality over quantity. Tapi rasa lagi best kalau dapat dua-dua. Nak menyesal sebab masa 3rd year dulu memain pun dah tak guna. Daripada menyesal baik sekarang usaha sehabis baik. At least takdelah menyesal 10 bulan atau mungkin paling dekat 3 minggu lagi ni ha. 

Lagipun tak guna pun takutkan masa depan, tak berlaku lagi pun. Benda yang kita takutkan tu boleh je dielakkan harini, sekarang ni. Masa depan pun jadi as a consequences of apa yang kita buat sekarang ni. Okay ayuz dah nampak dah boleh positif kat situ. Jangan nak asyik merungut je okay. Merungut dapat apa? Buang masa jelah. 

Tapi macam mana pun still nak meroyan kat blog. Kisah apa aku bukannya ada orang baca pun kahkahkah. Nanti kang asyik meroyan kat orang, orang kata apa pula. Yelah ada masanya kita down, nak meroyan gakkan. Lol. 

Tadi baru lepas meroyan dekat mak. Lepas dah puas meroyan dekat mak, meroyan dekat Shahrin pula. Ni belum lagi meroyan dekat kawan-kawan lain. Kekadang the only way to feel better is by expressing our emotion to others. Aku jaranglah simpan masalah. Sebab kalau simpan nanti lagi terfikir baik cari someone yang dipercayai dan luahkan segala yang terbuku di hati. Pastu bila dah lepaskan semua tu mesti rasa lega. Bukan nak solution pun, just nak someone untuk dengar. Ha macam tulah. 

Hmm kay ayuz dah boleh kot slow-slow buat apa yang patut.
Kbai. 




Saturday, September 16, 2017

finding the perfect match

Never ends. 
Hopefully this one works wonder for me.
Pretty please. 

I'm reading some review on Cosrx, majority said it really works on them, some are not. I'm going to give this a try. I actually wanted to have Dr Belmeur from The Face Shop however just looking at the price, I literally cried. The only time I bought Dr Belmeur cleanser is when I went to Korea, the price is bit cheaper compared to here. Thus, if I buy the whole set it surely will cost me RM500+ which is wayyyy to expensivelah I can't afford that. 

Till then,
bye.