Sunday, June 10, 2018

Final Professional Exam

5 years journey of medschool is coming to the end inshallah. Only Allah knows how anxious am I right now knowing the final professional exam is next month. Yes freaking next month!!! How scary is that. Banyak benda dah terbayang. So much worrisome. Everyone is fighting their own battle. Semua orang tengah work hard, semua orang takut, semua orang nak graduate on time August tahun ni juga. Same goes to me. The fact that I had failed medical posting itu hari double the fear. This is my last chance to be eligible for final professional exam. Inshallah inshallah pass. Sekarang ni cuma Allah je boleh tolong. Tak bolehlah nak describe macam mana perasaan sekarang ni. Kadang duduk senyap-senyap rasa nak nanges, nanges juga. I know semua yang dah pernah fail sekali mesti nak yang terbaik and pass final posting ni, juga final professional exam. I'm not alone. Alhamdulliah orang sekeliling pun bagi semangat. In need of positive vibes and segala macam kata-kata semangat sekarang ni. Any negative vibes sorry tak layan. 

The only thing that can save me during exam is Him of course and ilmu-ilmu daripada first year. Ya Allah scary gila. Tapi tulah dulu sebelum first professional exam, ingat lagi Mr Arif ada cakap, buat apa kita duk fikir perkara yang dah lepas or risaukan benda yang akan datang. Yang dah lepas, lepaslah. Yang akan datang ni, semua depends on harini. So kalau kita buat baik-baik, kerja keras, usaha sehabis baik, inshallah, Allah izinkan untuk kita dapat kejayaan di masa depan. Tak payah duk takut, risau. Just wasting your timelah. Baiklah masatu digunakan untuk susun strategi work really hard for the future. Selain usaha, kena doa banyak-banyak. Inshallah Allah tolong. Allah takkan biarkan hamba-Nya seorang diri. Kena percaya. 

"As long as you pray, you knock the door of Allah. And whoever knocks the door of Allah, He will open it"
Walaupun deep inside still ada risau, takut, inshallah inshallah semuanya akan dimudahkan. 
Ameen.  

#46daystillfinalprofessionalexam 
#keepstrong


1 comment:

Rapunzel Cikilolo said...

usaha sebaik mungkin dan semoga berjaya